Moment istoric! Marea Lojă Națională din România sărbătorește 180 de ani de la nașterea fondatorului său, Constantin Moroiu

Wow

Miercuri 15 februarie 2023, la Palatul Ghica Tei, sediul Marii Loji Naționale din România, a avut loc ceremonia dezvelirii bustului Marelui Maestru Fondator al Marii Loji Naționale din România, Prea Respectabilul Frate Constantin Moroiu.
Ceremonia a fost oficiată de către Marele Maestru al Marii Loji Naționale din România, Prea Respectabilul Frate George Ivașcu și Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România, Prea Puternicul și Ilustrul Frate Stelian Nistor.
Au participat membri ai Marelui Consiliu al Marii Loji Naționale din România și ai Supremului Consiliu de Grad 33 și Ultim al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din Romania.
Constantin Moroiu s-a născut la 15 Februarie 1843 și a fost întemeietorul Masoneriei din România, fondând în 8/20 septembrie 1880 Marea Lojă națională Română și, un an mai târziu, în 1881, Supremul Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România.
Bustul, realizat de cunoscutul artist Răzvan Paul Mihăescu, este donația Supremului Consiliu pentru a fi  plasat la Palatul Ghica Tei.
Cu această ocazie, Marele Maestru George Ivașcu a primit din partea Supremului Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România Ordinul „Constantin Moroiu” în grad de Comandor, cea mai înaltă distincție  pe care acesta o poate acorda unui francmason.
„Marea Lojă Națională din România continuă seria evenimentelor masonice, culturale și educaționale desfășurate sub semnul Anului Aniversar 2023, când se sărbătoresc 30 de ani de la reluarea activității sale după căderea regimului comunist din Romania și 100 de ani de la adoptarea Constituției MLNR din 1923, document emblematic pentru evoluția Marii Loji”, declară istoricul George Bichicean, Mare Purtător de Cuvânt al Marii Loji Naționale  din Romania.

Actual
Un scafandru ce schimba lumea prin eroism

Scafandrii sunt adevărați eroi care-și pun în pericol viața pentru a salva vieți prețioase în adâncurile mărilor. Acești profesioniști curajoși se lasă ghidați de inima lor și își asumă riscuri imense pentru a interveni în situații de urgență sau pentru a recupera obiecte pierdute. Un exemplu de astfel de eroism …

Actual
Ziua de 8 Martie

Ziua Internațională a femeii (denumită generic Ziua femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a sărbători atât realizările sociale, politice și economice ale femeilor, cât și pentru a onora lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Este un punct focal în mișcarea pentru drepturile femeilor, atrăgând atenția asupra unor …

Wow
Top cârți vâdute în 2022

nt finalistele topului Celor mai bune cărți din 2022. De la romane de ficțiune, la thrillere, biografii și povești uimitoare, toate compun lista celor mai captivante și apreciate cărți din 2022. Care a fost cartea voastră preferată și ce aveți pe lista de lectură pentru 2023? Vladimir, de Julia May …