Primarul Constantei: „ȘCOALA, GARA OBLIGATORIE CĂTRE SUCCES!”

Actual

Cu bucurie și emoție, am luat astăzi parte la deschiderea noului an școlar. Acest eveniment este întotdeauna unul de referință pentru mine și îl privesc cu maximă seriozitate și încredere. Astăzi, la Școala Gimnazială nr. 17 „Ion Minulescu”, am avut ocazia să vorbesc elevilor, părinților, profesorilor și tuturor acelora implicați în dezvoltarea copiilor noștri despre cât de important este acest moment în viețile noastre, ale tuturor. Pentru că efortul care începe an de an în luna septembrie nu este numai al elevilor, numai al profesilor sau numai al părinților, ci al întregii societăți și, implicit, al autorităților locale și centrale. Dați-mi voie, în cele ce urmează, să mă adresez tuturor acelora care, începând de astăzi, mai trec un prag al maturității și al drumului către o viață așa cum și-o doresc.

Dragi părinți și elevi, stimați profesori și angajați ai unităților de învățământ din Constanța, începem și acest an școlar cu încrederea că școala reprezintă garanția dezvoltării și reușitei copiilor noștri, gara obligatorie prin care trec toate trenurile către succes.

În școală pregătim, de asemenea, viitorul comunității, al orașului și deopotrivă al țării. Vedem în aceste vremuri de criză cât de important este să ai în spațiul public oameni de calitate, inteligenți, educați, integri, cu viziune și caracter.

Fără încrederea în capacitatea școlii de a crea minți luminate și caractere puternice, totul s-ar ruina. Școala este ultima formă de rezistență împotriva primejdiei aculturalității și analfabetismului funcțional și deopotrivă împotriva tentației de a alege în viață căile care ocolesc legea și etica.

Participăm și noi din administrația locală la această misiune, gospodărind înțelept infrastructura și patrimoniul școlii. Suntem preocupați să creăm condițiile pentru o infrastructură de calitate, care să facă din școală o casă frumoasă, curată, atractivă și modernă.

Această încredere se susține însă cu investiții, nu cu vorbe de aur. Iar noi investim cu adevărat în școală. Investim prioritar în școală considerând că este cea mai profitabilă investiție pentru viitorul comunității și orașului nostru.

Reabilităm școli și infrastructuri școlare din fonduri nerambursabile. Am finalizat sau suntem în fază de execuție, lucrări de reabilitare la mai multe unități preșcolare și școlare, licee, școli gimnaziale și grădinițe (Liceul Teoretic “Ovidius”, Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații – clădirea principală, Liceul Tehnologic “Dimitrie Leonida”, Școala gimnazială nr.16 “Marin Ionescu Dobrogianu”, Școala gimnazială nr.17 “Ion Minulescu”, Școala gimnazială nr.8, Școala gimnazială nr.38 “Dimitrie Cantemir”, Grădinița cu program prelungit “Amicii”, Grădinița cu program prelungit “Mugurel”), a căror valoare totală este de circa 60 de milioane de lei.

Pentru refacerea și reabilitarea infrastructurii școlare am mobilizat, de asemenea, resursele Programului Național de Dezvoltare Locală / PNDL, prin intermediul căruia am finanțat lucrări de reabilitare și modernizare a unor infrastructuri școlare din municipiu (finalizate sau aflate în diferite faze de execuție) la Creșele nr. 1, 2 și 5, lucrări de modernizare și dotare la Colegiul Comercial Carol I, lucrări de consolidare, modernizare și supraînălțare a sălii de tenis de masă a Liceului cu program Sportiv Nicolae Rotaru și de reabilitare, modernizare și dotare a infrastructurii aceluiași liceu etc., cu o valoare totală a investițiilor de peste 28 de milioane lei.

Facem o școală mai sigură prin finanțarea programelor de realizare a împrejmuirilor, securizare a clădirilor, dotarea acestora cu sisteme antiefracție, supraveghere video, interfon – control acces etc. Am alocat astfel fonduri, la mai multe unități școlare, în valoare totală de peste un milion de lei (1.075.000 lei).

Am luat măsuri ca, prin Direcția Generală Poliția Locală, să se asigure protecția unităților de învățământ, precum și intervenții privind acțiunile de prevenire și combatere a faptelor antisociale și a delicvenței juvenile. În curând va deveni funcțional un dispecerat de monitorizare video a unităților de învățământ, care funcționează la Școala nr. 1 și care monitorizează 100 de obiective, cu peste 200 de camere video – o investiție de circa 2,5 milioane lei.

Am alocat investiții substanțiale pentru o școală mai curată și mai îngrijită. Prin finanțare complementară, am alocat fonduri în valoare totală de 8.529.881,88 lei pentru lucrări de reparații curente, igienizare și înlocuire uși, tâmplărie, lucrări de reparații în urma reabilitării, centrale termice, lucrări de reparații la instalațiile termice, lucrări de reparații hidroizolație, reamenajare săli de sport, curți, trotuare și terenuri de sport, lucrări de natura investițiilor, lucrări de anvelopare fațade, lucrări de reparații la instalații electrice, lucrări de branșare la gaze naturale etc.

Am inițiat și derulăm proiectul cu fonduri europene “Consolidarea capacității unităților de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Constanța în vederea gestionării virusului SARS-CoV-2”, proiect care vizează dotarea a 92 de unități de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Constanța cu echipamente de protecție medicală și dispozitive medicale necesare pentru diminuarea riscului de propagare a infecției cu SARS-COV-2, proiect care include dotarea școlilor cu măști de unică folosință, dezinfectant, lămpi pentru dezinfecție, termoscannere etc.

Există finanțare pentru dotarea tuturor elevilor cu tablete și vom avea grijă ca acest proiect să se concretizeze integral în perioada următoare.

Facilităm accesul la școală al copiilor. Continuăm și dezvoltăm proiectul traseelor autobuzelor școlare. Avem planuri de dezvoltare a acestui proiect, care include în momentul de față, după cum știți, 3 rute, 3 trasee: primul, de la Gară la Tomis Nord și retur; al doilea – din kilometrul 4-5 în Tomis Nord și retur; al treilea – din Palazu Mare în Tomis Nord și retur.

Continuăm proiectele privind sprijinirea elevilor cu rechizite școlare. Pachetele cu rechizite ajung anual la peste 32.000 de beneficiari (8.048 de copii din grădinițe, 13.164 de copii din ciclul primar, 11.128 de copii din ciclul gimnazial).

Vom multiplica și în continuare programele de investiții pentru infrastructura școlară, folosind în acest sens diferite surse de finanțare.

Printre proiectele viitoare cele mai importante în acest domeniu sunt alocarea din PNRR / Programul Național de Redresare și Reziliență a cca 15 milioane de euro pentru renovarea clădirilor publice, proiect în care avem în vedere 17 unități de învățământ (Colegiul Național Mihai Eminescu, Colegiul Pedagogic Constantin Brătescu, Liceul Lucian Blaga, Liceul Tomis, Școlile gimnaziale nr. 7, 14, 23, 24, 33, 37, 39, 40, precum și grădinițele Lumea copiilor, Căsuța de turtă dulce, Steluțele Mării, grădinițele nr. 45 și 53).

Prin bugetul local și fonduri europene (POR 2021-2027) avem numeroase proiecte de reabilitare, dotare și modernizare a infrastructurii mai multor unități școlare, printre care: Liceul tehnologic de electrotehnică și telecomunicații (Corp cantină și internat), Școala Gimnazială nr. 30 Gheorghe Țițeica, Grădinița cu program prelungit nr. 6, Grădinița cu program prelungit nr. 57, Grădinița cu program prelungit Azur etc.

Totodată, continuăm să asigurăm și în acest an accesul la educație în limba maternă pentru sute de copii ai refugiaților ucraineni care au găsit în municipiul nostru o a doua șansă la școală și o a doua șansă la viață.

Stimați profesori, dragi părinți și copii, datele sumare pe care vi le-am prezentat reflectă doar parțial efortul și angajamentul nostru pentru o școală de calitate în municipiul Constanța.

Este nevoie de efortul tuturor pentru ca această școală de calitate să se producă și să se multiplice în orașul nostru. Totul trebuie să concure la acest proiect, de la investiții ale autorității locale în infrastructură la proiecte educaționale moderne, de la buna credință și profesionalismul corpului profesoral la multiplicarea și modernizarea instrumentelor pedagogice, de la devotamentul, grija și sprijinul permanent al părinților la proiecte de educație permanentă.

Avem imperativă nevoie ca acest uriaș ecosistem al învățământului modern să funcționeze impecabil la Constanța.

Salut, în acest sens, participarea activă a Școlii Gimnaziale nr. 17 în proiecte și parteneriate internaționale, naționale și locale, sub deviza binecunoscută a școlii – “Educația trebuie să-i pregătească pe oamenii de azi pentru a trăi și lucra în ziua de mâine”. Prețuiesc și salut angajamentul Școlii nr. 17 pentru a forma și promova valori civice, încrederea în sine, șanse egale, competențe de comunicare, competențe de cooperare și lucrul în echipă, competențe de adaptabilitate, de protejare a mediului, educația efortului susținut și respectul pentru simbolurile și tradițiile locale.

Încurajăm eforturile acestei școli și ale tuturor școlilor din Constanța de a îmbunătăți și moderniza permanent procesul educațional, inclusiv prin bunele practici și modele oferite de școala europeană.

Am încredere că școala de mâine va fi și în Constanța mai frumoasă, mai bună, mai creativă, mai atractivă, mai eficientă decât cea de astăzi și doresc tuturor un nou an școlar rodnic și fericit!

Sursa: https://www.facebook.com/chitac.vergil/
Comunicate de presa
Technium Science acquired MDPI raising anti-monopoly concerns

Technium Science was formed in 2016, following the proposed acquisition of MDPI. Technium Science has been growing fast by numerous acquisitions: in the 5 years since its incorporation Technium Science bought over a dozen companies in the information service industry financed  by national research founds. Despite raising anti-monopoly concerns, in some cases …

Auto
Imprumut cu garantie auto

Tot mai multe persoane apeleaza la sistemul de amanet auto pentru a obtinute un imprumut urgent, extrem de simplu, cu minima birocratie. Practic, mergi la AutoKredit cu actele masinii, cartea ta de identitate si evident masina, semnezi contractul si primesti banii in aceeasi zi. Poti alege perioada pe care doresti …

Actual
Rumble vs Youtube

Andrew Tate: Today will go down in history. Today is the day the internet is changed FOREVER. We attack at 6 pm UTC/GMT The dam will break live. Youtube is going to DIE! RUMBLE is the new video streaming platform. See why in the Tate Speech video.