Ultimă oră ce au descoperit anchetatorii în curtea Criminalului din Caracal

Actual

 

 

Cazul de la Caracal arată neputința unui sistem. La Caracal, în România lui 2019, un copil se presupune că a fost omorât, după ce și-a anunțat răpirea de 3 ori la 112. Dar sistemul modernizat cu milioane de euro nu a găsit-o la timp. „Și eu sunt Alexandra” s-a strigat sâmbătă în mai multe orașe.

Agenția MEDIAFAX prezintă principalele evoluții într-un caz care probabil va rămâne în atenție mult timp de acum încolo:

Ancheta

– Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul dispației Alexandrei Măceșanu, fata de 15 ani din Olt, a fost arestat sâmbătă, după audieri-maraton. Autorul nu și-a recunoscut faptele, iar în fața anchetatorilor a spus că a făcut focul în curte, în care au fost găsite resturi umane, doar pentru a se feri de țânțari. Bărbatul neagă că o cunoaște pe copilă sau că a transportat-o cu mașina.

 

 

– La percheziţiile domiciliare din Caracal, de la casa suspectului, procurorii şi poliţiştii au găsit, în cenuşa aflată într-un butoi metalic, mai multe fragmente de oase calcinate şi 21 bucăţi de dinţi de natură umană. Mai mult, în cenușă erau inele, iar în mașina bărbatului era un cercel al Alexandrei, identificat de mama ei.

– Polițiștii au cerut ajutorul scafandrilor pentru a căuta în lacul din apropierea casei suspectului. După circa 9 ore de căutari, scafandrii s-au retras sâmbătă seara. Surse judicare susțin însă că nu au găsit nimic suspect.

– Apelurile Alexandrei la 112 au venit de pe telefonul mecanicului auto, a declarat avocatul numit din oficiu pentru apărarea lui Gheorghe Dincă.

– În momentul de față nu se poate vorbi de o rețea de crimă organizată în legătură cu tragedia de la Caracal, însă pista nu este eliminată, a spus Giorgiana Hosu, procurorul șef adjunct al DIICOT, care a ajuns duminică dimineață la locuința lui Gheorghe Dincă. Ea a mai spus că ancheta în acest caz este dificilă, deoarece este vorba despre o locație foarte mare „care trebuie luată la milimetru”. În plus, ea a apărat și munca colegilor ei: „Nu cred că se putea mai mult decât atât”.

– Legiștii au confirmat suspiciunea anchetatorilor, după primele rezultate ADN: oasele găsite în curtea lui Gheorghe Dincă sunt de om. Hainele, bijuteriile și firele de păr descoperite în mașina și casa suspectului sunt ale Alexandrei. E a treia zi de percheziții în casa groazei. Anchetatorii caută în continuare probe. La fața locului se află și suspectul.

Emoții

– Alexandru Cumpănaşu, care este preşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României și unchi al victimei, i-a acuzat pe polițiști că l-ar fi pus pe tatăl Alexandrei să spargă ușile la descinderi, spunându-i că e bun de plată „dacă fata a fugit cu vreunul”.

– Tot sâmbătă s-a aflat că părinții Alexandrei au fost sunați joi de pe un număr privat pentru a li se spune că fata este bine și a plecat din țară. În același fel, în aprilie, bunicul Luizei Mihaela, o tânără de 19 ani și ea dată dispărută, a fost sunat pentru a i se spune că nepoata lui este bine, în Elveția.

– Lipsa unui cadavru a alimentat speranța părinților. Mama Alexandrei a declarat că speră ca fiica ei să fie în viață, gândindu-se, în primul rând la faptul că suspectul nu a recunoscut nicio faptă.

– Parchetul General a anunțat că autorizația de percheziție a fost emisă la 3:05 și pusă în aplicare la 6:00 dimineața. Un raport al procurorului de caz menționează că mandatele s-au dat ofițerului de serviciu de la Poliție în jurul orei 3:15, acesta spunând că la Poliție nu mai e nimeni.

– Mătușa Luizei Mihaela, fata dispărută în aceleași circumstanțe ca Alexandra, acuză polițiștii că atunci când mama și bunica fetei au mers la postul de la Coșoveni pentru a reclama dispariția, li s-a spus: „Lăsați, doamnă, că am mai avut cazuri și au găsit fetele după doi ani” .

Noi percheziții

– Ora 17:00. Gheorghe Dincă, principalul suspect, a fost adus sâmbătă după-amiaza înapoi la casa unde erau rămășițele umane. Audierile au durat mai bine de 7 ore, iar la percheziții a participat și soția lui, Elena. Femeia trăiește în prezent cu un fiu al ei în Deveselu, după ce suspectul a bătut-o crunt în umă cu două săptămâni.

– Una dintre persoanele care îl cunoaște de mic copil pe Gheorghe Dincă spune despre acesta că este un om extrem de violent. Și-a lovit copiii în repetate rânduri și a primit interdicție să mai plece în Italia, după ce ar fi încercat să o agreseze pe o tânără.

– Oasele găsite în curtea lui Gheorghe Dincă par umane, dar vechi, au declarat surse apropiate anchetei de la Caracal. Se pare că și cenușa recoltată este veche, ceea ce îngreunează ancheta.

Proteste

– Ora 19.00. Proteste în mai multe orașe din țară, inclusiv în Capitală. S-a scandat „Și eu sunt Alexandra”. În București, polițiștii care asigurau ordinea au fost huiduiți de protestatari.

– La Caracal, în fața casei unde era audiat suspectul, 200 de oameni strigau „N-ați făcut nimic”.

– Ora 22.00 este scos Gheorghe Dincă din casa unde se presupune că a avut loc crima. Tensiunea a fost maximă, oamenii scandând „Dați-i drumul printre noi” și „Nepăsarea voastră ucide”.

Declarații politice, sancțiuni și decizii
Deși până la această oră nu există o recunoaștere a faptei, nu există un cadavru, suspectul principal este acuzat de viol și trafic de minori strict pe baza declarațiilor telefonice ale Alexandrei, iar o țară întreagă acuză autoritățile că au intervenit târziu pentru a salva un copil care a reușit să pună mâna pe un telefon și să sune de 3 ori la 112.

Sâmbătă au fost și următoarele declarații:

– Serviciul de Telecomunicații Speciale anunță că în cazul Caracal nu au fost inadvertențe, sincope sau defecțiuni tehnice și dacă există o problemă este legată doar de comunicarea întârziată. „În urma verificărilor interne, dorim să vă reconfirmăm că au fost respectate prevederile privind operarea și că nu au fost inadvertențe, sincope sau defecțiuni tehnice ale echipamentelor sau serviciilor lor în ceea ce priveşte modul de tratare a apelurilor 112”, se arată în comunicatul STS.

– Șeful Poliției Caracal, Nicolae Mirea, a declarat că, din punctul său de vedere, polițiștii au acționat „perfect” și nu are ce să își reproșeze.

– Șefii Poliției Olt sunt anchetați în cazul Alexandrei. Șeful Poliției Caracal, Nicolae Mirea, a fost demis din funcție.

– Prefectul Petre-Silviu Neacșu și subprefectul din Olt, Radu-George Ioniţă, au fost schimbați din funcție, a anunțat ministrul de Interne Nicolae Moga.

– Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că ia în calcul posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor în vederea înăspririi drastice a pedepselor pentru crimă, viol și pedofilie.

– Comisia de apărare a Camerei Deputaților are ședință, luni, ora 17.00. Aleșii urmează să îi cheme la audieri pe ministrul de Interne Nicolae Moga, directorul STS Sorinel Vasilca, inspectorul general interimar al Poliției Române Florian Dragnea și fostul șef al Poliției Ioan Buda.

Date de context

– Luiza Melencu, prima fată, care a dispărut în luna aprilie 2019, era elevă în clasa a XII-a și a plecat de acasă în prima jumătate a lunii aprilie pentru a rezolva probleme personale în Caracal și nu s-a mai întors.

– Miercuri, 24 aprilie, dispare și Alexandra, o tânără de 15 ani, din Dobrosloveni, iar joi, la ora 11.00, fata reușește să dea primul telefon la 112, unde își anunță propria răpire. Au mai urmat încă două telefoane, iar ultimele cuvinte sunt „Vine, vine”, după care apelul se întrerupe.

– Cu toate acestea, Serviciul de Telecomunicații Speciale nu reușește să o localizeze, iar operatorul face și o greșeală, sunând înapoi pe acel număr, lucru care putea să îi fie fatal fetei. Poliția anunță că au început căutările la scurt timp, dar aria era destul de mare, iar locațiile oferite de STS nu erau corecte. Ulterior au apărut informațiile legate de mandatul de percheziție și de faptul că polițiștii au intrat în casa suspectului abia dimineața, deși puteau să acționeze cu 3 ore mai devreme.

 

Actual
Rumble vs Youtube

Andrew Tate: Today will go down in history. Today is the day the internet is changed FOREVER. We attack at 6 pm UTC/GMT The dam will break live. Youtube is going to DIE! RUMBLE is the new video streaming platform. See why in the Tate Speech video.

Actual
Constanta – DIS-Confort Urban! Un oras imposibil de locuit

Constanta – un oras imposibil de locuit! Oras fara apa curenta, cu pene de curent frecvente si cu toate intersectiile in reparatii si un haos general! Multumim RAJA! Multumim Polaris! Multumim tuturor de la DIS-Confort URBAN! Totul in Constanta depaseste orice imaginatie: fara apa curenta 2 zile consecutiv fara curatenie …

Actual
The 41 Tenets Of Tateism

These Are The 41 Tenants On Tateism For A Man To Live By 1) I Believe That Men have The Devine Imperative to become as capable powerful and competitive possible in this life. 2)I reserve my right to my own beliefs and practices them as I see fit and I allow …