
DNA a anunțat, ieri, că dosarul Microsoft a fost finalizat și că a fost clasată cauza față de șapte foști miniștri: Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Silvia Ţicău, Mihai Tănăsescu şi Şerban Mihăilescu. Laura Codruța Kovesi reacționează și anunță că nu își dă demisia după această eroare.
UPDATE 18.05 – „Nu, nu am nici un motiv să demisionez. Ceea ce îmi pot imputa este faptul că ancheta a început la câteva zile după ce faptele s-au prescis. Când am luat la cunoștință de această situție, am luat legătura cu Inspecţia Judiciară. Că șef de instituție, eu nu pot sancționa un procuror. Acest lucru îl poate face IJ.
Problema prejudiciului: în cele 4 dosare, procurorii au instituit măsuri asigurătorii până la concurenţa anumitor sume. Vom vedea dacă acest prejudiciu a fost sau nu recuperat. Nu este adevărat că acest prejudiciu nu va mai fi recuperat din cauza acestei soluții.
Nu comentez declarațiile ministrului Justiției, mai ales că nu știu ce criterii a avut când a declarat. Nu poți să-i reproșezi unui șef de Parchet că dă soluții de clasare. Este adevărat că în acest dosar, DNA are o culpă. În situațiile în care procurorii au avut abateri, am făcut rapoarte la IJ. Așa vom face și acum.
În DNA avem niște controale interne. Potrivit legii putem verifica dacă se lucrează ritmic în dosare. În acest dosar nu poți să-i reproșezi unui procuror-șef că un procuror nu a reușit să gestioneze dosarul. Dacă acel procuror a greșit, am sesizat Inspecția Judiciară pentru că acest lucru este singurul pe care îl pot face. Obligația DNA este să investigheze cazul, să dea soluții și să explice public soluțiile, nu să se facă plăcută sau neplăcută.
Nu suspectez rea intenție în cazul procurorului din Dosarul Microsoft. Nu pot ajunge la o concluzie pentru că cercetarea disciplinară o poate face doar IJ, nu eu, că procuror-șef. Deocamdată nu pot spune că mai avem astfel de situații, în toate dosarele care depășesc termenul de un an se fac verificări, inclusiv de către IJ. Este o situație pe care nu ne-o dorim, dar care poate arunca o umbră de îndoială asupra activității procurorilor DNA.
S-ar putea ca Dosarul Microsoft să pună DNA într-o lumină proastă, dar nu cred că există instituții perfecte cu angajați perfecți, iar noi nu facem excepție. Datoria ne obligă să mergem la Inspecția Judiciară”, a declarat Kovesi la Digi 24.
Anterior, șefa DNA a amintit de legea penală mai favorabilă: ”Am cerut aviz de urmărire penală pentru cei 6 miniştri în dosarul Microsoft, pentru ca procurorul de caz a considerat ca termenul de prescriptie se calculeaza de la data efecturarii ultimelor plati si el nu era implinit, iar practica judiciara era contradictorie, a intervenit un nou Cod Penal in 2014 si discutia despre legea penala mai favorabila. Daca nu ceream avizele de urmarire penala pentru cei sase ministri, noi nu am fi putut face investigatii, nu puteam administra probe. Avizul e o conditie prealabila pentru a face cercetari si nu am fi facut cele 4 rechizitorii in dosarul Microsoft, pentru care avem deja condamnari definitive pentru o parte dintre persoane”, a declarase Kovesi pentru ziare.com.