
Tico din filmele de groaza. Accidentele cu Tico ii sperie pe cei de la descarcerare….Aceasta nu mai e o masina! Din era can testele Ncap nu existau.
Măsurile de siguranţă pasivă au ca scop optimizarea caracteristicilor autovehiculului în scopul eliminării sau micşorării consecinţelor accidentelor de circulaţie, chiar în timpul producerii acestora. Se urmăreşte asigurarea protecţiei atât a ocupanţilor autovehiculului, cât şi a celorlalţi participanţi la traficul rutier, potenţial implicaţi în accidentul de circulaţie (pietoni, biciclişti, etc.).
Gradul de siguranţă pasivă al autovehiculului se asigură prin:
- conceperea unor structuri de securitate ale automobilului, capabile să preia o mare parte din energia disipată în timpul unui impact;
- conceperea unor sisteme de reţinere optimizate care să protejeze ocupanţii în timpul accidentului;
- măsuri de protecţie pentru participanţii la accident din afara autovehiculului (pietoni, biciclişti, etc. loviţi);
- măsuri de siguranţă post-accident.
În ceea ce priveşte prima grupă de măsuri, s-a constat că gradul optim de protecţie a pasagerilor în toate tipurile de impact (frontal, lateral, din spate sau răsturnare) se obţine prin construirea unei structuri rigide în jurul habitaclului, structură realizată dintr-un ansamblu de cadre închise, formând aşa-numita „colivie de siguranţă” (capabilă să asigure spaţiul de supravieţuire în cazul unui impact), iar structurile care înconjoară habitaclul se construiesc astfel încât să poată, prin deformare, să preia o mare parte din energia de impact, asigurând integritatea părţii centrale şi permiţând reducerea în interval scurt de timp a deceleraţiilor suportate de pasageri (structuri cu deformare controlată).
Exemplu de autoturism construit în concordanţă cu principiile de asigurare a siguranţei pasive:
Tico nu are aceste elemete de siguranta!
Măsurile de asigurare a siguranţei pasive în habitaclu au fost concentrate pe trei direcţii:
- dezvoltarea sistemelor de centuri de siguranţă;
- dezvoltarea sistemelor de airbag-uri;
- implementarea componentelor din habitaclu cu proprietăţi de a absorbi energia de impact.
Dezvoltările pe aceste trei direcţii au contribuit la diminuarea numărului accidentelor fatale, cu toate că numărul de autovehicule este într-o continuă creştere.
Autovehiculele actuale sunt echipate cu sisteme care au rolul de a reţine şi a proteja ocupanţii împotriva lovirii de componentele habitaclului, în cazul unei coliziuni. O atenţie specială a fost acordată sistemelor destinate protejării ocupanţilor copii, sisteme care sunt asemănătoare celor destinate ocupanţilor adulţi.
Interiorul habitaclului trebuie să fie complet capitonat şi să nu prezinte părţi proeminente dure, ca posibile surse de rănire ale ocupanţilor în cazul unui impact. Coloana sistemului de direcţie, planşa de bord şi parbrizul trebuie ca prin deformare controlată să absoarbă o mare parte din energia de impact, astfel încât să nu provoace leziuni grave asupra pasagerilor din faţă. În cazul unui impact, parbrizul trebuie să se desprindă către exteriorul autovehiculului şi să nu se spargă cu cioburi, desprinderea făcându-se la o forţă mai mică decât cea necesară spargerii cutiei craniene umane. De asemenea, habitaclul trebuie să fie izolat de zona unde este montat rezervorul de combustibil, care trebuie să fie anti-incendiu şi plasat astfel încât să nu fie expus şocurilor în caz de impact sau răsturnare.
Suntem veri , tu ai Tico, eu Matiz.
Din pacate am vazut o familie facuta pilaf in drum spre Teleorman acum ceva timp care nu circulau cu viteze prea mare, adica nu mai mult de 90 (spusele martorilor).
Am vazut Tico topaind de 3 ori pe roata stanga spate (intr-un viraj) dupa care l-a „luat” vantul si l-a trimis in papusoi.
Am vazut si un Matiz in aceeasi situatie in drum spre Fundulea.
Din acest motiv zic ca sunt masini nesigure.