Impozite venituri in stainatate- Chestionarul ANAF
- By : Admin
- Category : Actual, Comunicate de presa

Impozite venituri in stainatate- Chestionarul ANAF atasat.
Fiind foarte mult text de parcurs am scos in evidenta situatiile in care ati putea sa va regasiti ca sa cititi aplicat si totodata cuvintele la care sa acordati o atentie deosebita, caci ele fac diferenta.
Intrebare: Fiind salariat in UK, platesc taxe si impozite in UK. Trebuie sau nu sa imi declar rezidenta fiscala? Cum se face asta?
Raspuns ANAF: în cazul în care ați plecat din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, aveați obligaţia completării şi depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”. Ca urmare a analizării datelor declarate de dvs. prin formular şi a analizării documentelor justificative anexate, organul fiscal stabileşte rezidenţa fiscală și vă va notifica, dacă vă păstrați sau nu rezidenţa în România sau dacă aceasta va fi în UK.
Chestionarul poate fi accesat la următorul link:
https://static.anaf.ro/…/Anaf/legislatie/OMFP1099_2016.pdf
Intrebare: Persoanele fizice cu domiciliul principal in Romaia care lucreaza independent,cu domiciliul de flotant, mai mult de 183 de zile sau mai putin de183 de zile intr-o tara straina,unde au rezidenta fiscala?
Raspuns ANAF: Stimată doamnă, așa cum am precizat deja, DOAR persoanele fizice care PLEACĂ din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive trebuie să depună chestionarul pentru a se analiza și stabili rezidența fiscală a acestora.
Intrebare: Chestionarul se poate depune electronic? Ce varianta avem daca suntem plecati deja si nu am depus inca chestionarul?
Raspuns ANAF: Pentru moment, formularul se poate transmite prin poștă cu confirmare de primire sau se poate depune la registratura organului fiscal central competent și copia se păstrează de către persoana fizică. În cazul dvs. puteți transmite formularul prin intermediul poștei sau îl puteți depune la sediul organului fiscal prin intermediul unui împuternicit.
Menționăm că, formularul se poate edita și/sau completa de către solicitanți și cu ajutorul programului de asistență, asigurat gratuit de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, și poat fi depus și prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii. Formularul poate se accesa la următorul link: https://static.anaf.ro/…/formulare/A2_OMFP_1099_2016.pdf
Intrebare: Dacă suntem plecați deja de 5 ani, avem obligația de a trimite acest formular ? O zii buna.
Raspuns ANAF: Da, şi în cazul dvs. există obligaţia de a depune formularul “Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, în vederea menţinerii sau scoaterii din evidenţa organului fiscal central competent.
Intrebare: Buna ziua, as dori sa stiu ce anume trebuie facut pentru a renunta la rezindenta fiscala: care sunt etapele, ce documente am nevoie si cat dureaza. Multumesc
Raspuns ANAF (lung dar documentat): Persoana fizică rezidentă în România care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive are obligaţia completării formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.
În vederea scoaterii/menţinerii din/în evidenţă de către organul fiscal competent, persoana fizică rezidentă în România are obligaţia să înregistreze cu 30 de zile înaintea plecării din România formularul “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” la organul fiscal competent unde îşi are domiciliul fiscal.
Organul fiscal analizează îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă în funcţie de situaţia concretă a persoanei fizice, luând în considerare prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, după caz, precum şi documentaţia prezentată, respectiv formularul “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, orice alte documente ce pot sta la baza determinării rezidenţei persoanei fizice, precum şi, după caz, certificatul de rezidenţă fiscală emis de autoritatea fiscală străină sau un alt document eliberat de către o altă autoritate decât cea fiscală, care are atribuţii în domeniul certificării rezidenţei fiscale conform legislaţiei interne a acelui stat, în original sau în copie legalizată, însoţit de o traducere autorizată în limba română.
În ceea ce privește documentele justificative, organul fiscal poate solicita și alte documente pe care le consideră relevante în vederea stabilirii rezidenței fiscale, spre ex: : dovada deținerii unor autovehicule înregistrate în România/statul străin; permis de conducere emis de autorităţile competente din România/statul străin; paşaport emis de autorităţile competente din România/statul străin; etc. Menționăm însă, că documentele se vor solicita, în cazul în care sunt necesare, de către organul fiscal.
În termen de 15 zile de la depunerea formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, organul fiscal transmite persoanei fizice “Notificarea privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă potrivit prevederilorart. 7 şi art. 59 din Codul fiscal sau ale Convenţiei de evitare a dublei impuneri, încheiată între România şi …………………….., de către persoana fizică plecată din România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile” şi stabileşte dacă aceasta are în continuare obligaţie fiscală integrală în România sau va fi scoasă/menţinută din/în evidenţele fiscale. În cazul obligaţiei fiscale integrale, persoana fizică rezidentă este supusă în continuare impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României.
Concluzia mea (scurta): la rezidenta fiscala nu “se renunta”; ea se stabileste in functie de anumite criterii de catre ANAF; daca ei considera ca nu mai indepliniti conditiile sa fiti rezidenti romani, nu mai sunteti, din momentul in care va instiinteaza asta organul fiscal; daca insa se ajunge la concluzia, ca totusi sunteti rezident fiscal, in ciuda faptului ca nu mai locuiti in Romania, nu exista nici o modalitate de “renuntare la rezidenta” .
Intrebare: Tinerii care studiaza in strainatate si depasesc perioada de sedere, respectiv cele 183 de zile intr-un interval de 12 luni consecutive, poate se si angajeaza part-time in acel stat unde isi desfasoara studiile, trebuie sa depuna documente pentru stabilirea rezidentei? Daca da, care sunt actele necesare? Multumesc.
Raspuns ANAF: Stimate doamne, stimate domn, referitor la întrebările dvs vă facem cunoscut că, orice persoana fizică rezidentă în România care pleacă din țară (indiferent de motiv: studii, muncă, etc) pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive are obligaţia completării formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.
Formularul se depune cu 30 de zile înaintea plecării din România, în vederea scoaterii/menţinerii din/în evidenţă de către organul fiscal competent.
Intrebare: Eu mi-am luat ghiozdanul m-am urcat intr-un avion si am plecat in Asia pentru 6 luni. Imi puteti spune de ce am taxe de platit pentru perioada aceasta? In special asigurarea de sanatate care trebuie platita lunar indiferent unde esti. Mi se pare cea mai mare porcarie ce afecteaza 100% din populatie.
Raspuns ANAF: In situaţia în care, la plecarea din România în Asia, nu îndepliniţi condiţiile reglementate prin prevederile Ordinului nr. 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidența în România a persoanelor fizice, datoraţi în continuare în România, pentru veniturile realizate, impozitele şi contribuţiile potrivit legislaţiei fiscale în vigoare.
În cazul în care plecați din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate CARE DEPĂȘESC în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive aveți obligaţia completării formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”. Formularul se depune cu 30 de zile înaintea plecării din România, în vederea scoaterii/menţinerii din/în evidenţă de către organul fiscal competent, unde aveți domiciliul fiscal.
Intrebare: Eu sunt plecat din 2010 si nu am declarat nimic. Cand vin in Romania trebuia sa completez formularul?
Raspuns ANAF: În cazul în care plecați din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate CARE DEPĂȘESC în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive aveți obligaţia completării formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”. Formularul se depune cu 30 de zile înaintea plecării din România, în vederea scoaterii/menţinerii din/în evidenţă de către organul fiscal competent, unde aveți domiciliul fiscal.
Dacă nu v-aţi conformat acestei obligaţii continuaţi să fiţi considerat persoană fizică rezidentă în România, AVÂND OBLIGAȚIE FISCALĂ INTEGRALĂ până la data schimbării rezidenţei fiscale, potrivit convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu statul străin sau potrivit prevederilor Codului fiscal, după caz.
Vă precizăm că, în prezent există convenţii/tratate încheiate de România cu majoritatea statelor în legătură cu schimbul de informaţii privind veniturile obţinute de rezidenţii unui stat în celălalt stat.
Well, asta e baeti, vesti proaste. 🙂
Dar sa o luam incet: pana la urma vorbim de depunerea prin posta a unui formular si asteptarea unui raspuns de la ANAF. Sa nu dramatizam. Cine vrea, poate, cine nu cunoaste, angajajeaza pe cineva sa il reprezinte. Cine nu vrea… sa citeasca restul de articole mai distractive de pe NewsOpinion.ro.