ANAF – Impozite pentru venituri in strainatate. NoComment…
- By : Admin
- Category : Comunicate de presa

Comentarii FCB:
Luminita Relu Zanoaga Foarte frumos ! Sau gandit mult pina a trimite hartiile sau ce lea venit pe moment au scris sa mearga sa lucreze afara nesimtiti nu sagindeasca numai la furat si la vacante exotice
Gica Tabian Noi care am muncit cinstit si luna de luna am trimis cit 5 sau 6 sute de euro la copii vor sa ne ia inpozit iar Dragnea ca a furat 31 de mil si noi omul de rind platim furturile lui el bine mersi manipuleaza o clica de penali sa ne distruga tara
Deniss Decianu Ba fratilor eu nam ce impozit sa le dau la astia,, ANAf, pt ca nu muncesc , dar daca vreodata aveti de gand sa iesiti in strada sa batem pe tartanii astia bine , chemati-ma si pe.mine , voi veni cu cea mai mare placere , pe romaneste , sa le dam o mamà de bataie !!!
În ce țară se face impozitarea?
Țara domiciliului fiscal – pentru totalitatea veniturilor din (salarii, pensii, prestații, venituri generate de proprietăți sau de alte surse, profituri obținute din vânzarea de proprietăți, peste tot în lume.)
REGULA: DOMICILIU FISCAL = în țara în care petreceți mai mult de 6 luni pe an
**dacă petreceți mai puțin de 6 luni pe an în altă țară din UE, în mod normal vă păstrați domiciliul fiscal în țara de origine.
Situații de EXCEPTIE: Dubla reședință = când două țări vă pot considera rezident fiscal în același timp și ambele v-ar putea impozita veniturile obținute la nivel mondial.
Situațiile în care două țări au dreptul de a face acest lucru:
locuiți într-o țară din UE, dar lucrați în alta(lucrător transfrontalier)
sunteți detașat în străinătatepe o perioadă scurtă de timp
locuiți și căutați un loc de muncă în străinătateși v-ați transferat prestațiile de șomaj din țara de origine
vă petreceți anii de pensie într-o țară, dar primiți pensia din altă țară.
Dacă
– sunteți angajat = țara în care lucrați va impozita, în majoritatea cazurilor, venitul obținut pe teritoriul său.
– sunteți lucrător independent (înregistrat ca atare în țara de reședință, dar furnizați servicii de cealaltă parte a frontierei) = în general, plata impozitului pe venit se face în țara în care furnizați serviciile, dacă dispuneți de o „ bază fixă” sau de un „sediu permanent” (un birou sau un magazin) în țara respectivă.
În aceste situații, deși vi se aplică întotdeauna normele în materie de impozitare din țara de reședință, este posibil să vi se ceară să plătiți impozite și în cealaltă țară.
Cu toate acestea, majoritatea țărilor au încheiat acorduri privind dubla impozitare[1] , care permit evitarea acestei probleme:
majoritatea acestor acorduri bilaterale prevăd că impozitele plătite în țara în care lucrați se vor deducedin impozitul datorat în țara de reședință
alte acorduri prevăd că veniturile obținute în țara în care lucrați pot fi impozitate doar în acea țară, motiv pentru care veți fi scutit de la plata impozituluiîn țara de reședință.
**Domiciliul fiscal fictiv = țara în care vă obțineți totalitatea sau cvasitotalitatea veniturilor vă va trata ca și cum ați avea domiciliul fiscal pe teritoriul său, chiar dacă nu locuiți acolo.
Exemplu: lucrătorii transfrontalieri (în cazul anumitor țări)
Legislația UE:
indiferent dacă țara în care vă obțineți totalitatea sau cvasitotalitatea veniturilor vă consideră sau nu rezident fiscal:
Regulă: aceasta va avea obligația de a vă acorda aceleași prestații și scutiri de taxe ca și rezidenților.
Excepție: dacă beneficiați de toate prestațiile acordate în țara în care lucrați, nu vă puteți aștepta să beneficiați și de prestațiile sau scutirile la care au dreptul rezidenții țării în care locuiți.
Indiferent de țara UE în care aveți domiciliul fiscal, ar trebui să vi se aplice aceeași modalitate de impozitare ca și cetățenilor țării respective.
Impozitul pe venit în străinătate
Situația 1 = sunteți angajat
Cazul 1 – Aveţi reşedinţa permanentă în România ( aveţi centrul de interes în România sau locuiţi acolo timp de cel puţin 183 de zile consecutive în decurs de 12 luni) = statul român vă va impozita totalitatea veniturilor obţinute oriunde în lume.
Cazul 2 – Nu sunteţi rezident permanent în România = plătiţi impozit doar pentru veniturile obţinute pe teritoriul ţării.
Cazul 3 – Obţineţi venituri din alte ţări ale UE = verificaţi să nu fiţi impozitat de două ori pentru acelaşi venit ( via dubla impozitare)
În aceste cazuri, dacă:
angajatorul este o persoană rezientă în România – are obligaţia de a calcula, reţine şi vira impozitul pe veniturile obţinute din salarii. Veniturile dumneavoastră vor fi impozitate cu o cotă fixa de 16% impozitul fiind final. Nu aveţi obligaţii declarative !
angajatorul este o persoană străină + activitatea se desfăşoară în România + pentru o perioadă mai mare de 183 de zile = aveţi obligaţia de a vă calcula şi vira lunar impozitul pe veniturile din salarii, precum şi de a depune declaraţia corespunzătoare.
Situația 2 = sunteți lucrător independent
Cazul 1 – Aveţi reşedinţa permanentă în România ( aveţi centrul de interes în România sau locuiţi acolo timp de cel puţin 183 de zile consecutive în decurs de 12 luni) = statul român vă va impozita totalitatea veniturilor obţinute oriunde în lume.
Cazul 2 – Nu sunteţi rezident permanent în România = plătiţi impozit doar pentru veniturile obţinute pe teritoriul ţării.
Te-ar putea interesa si …
DREPT FISCAL
Modificarile codului fiscal: publicare in Monitorul…
ANA-MARIA UDRISTE 2 weeks ago 0
DREPT FISCAL
ANAF supune dezbaterii publice formularul 108
ANA-MARIA UDRISTE 4 weeks ago 0
Cazul 3 – Obţineţi venituri din alte ţări ale UE = verificaţi să nu fiţi impozitat de două ori pentru acelaşi venit ( via dubla impozitare)
De reținut!
Veniturie dumneavoastră din activităţi independente se determină separat pentru fiecare sursa de venit şi vor fi impozitate cu ocotă fixă de 16%.
Venitul anual se determină pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, prin utilizarea cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit, după cas.
În termen de 15 zile de la începerea activităţii sunteţi obligat să depuneţi la organul fiscal competent o declaraţie privind venitul estimat/ norma de venit.
Sursa: http://europa.eu/youreurope/citizens/work/taxes/index_ro.htm